Skip to main content

Як уникнути гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь при відключенні електроенергії

Майже кожного дня енергетична інфраструктура України перебуває під атаками зі сторони росії, багато регіонів тривалий час залишаються знеструмленими . Такі обставини мають ризики для здоров’я населення. 

З метою недопущення гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь через порушення умов та термінів зберігання продуктів харчування, їжі при відсутності електроенергії 

ПРОПОНУЄМО НАСЕЛЕННЮ:

При купівлі продуктів:

Перевіряйте терміни придатності, особливо у швидкопсувних.

Дотримуйтесь умов зберігання, вказаних на упаковці.

Зберігання продуктів:

Тримайте холодильник і морозильну камеру закритими.

Сира та готова їжа — окремо, у закритому посуді.

Відкривайте холодильник лише за потреби .

При відключенні світла >4 год — згрупуйте продукти в морозилці .

Використовуйте акумулятори холоду або заморожену воду.

Якщо є холодна комора — використовуйте її.

 Безпека харчування:

Не куштуйте їжу, якщо сумніваєтесь у її якості.

Позбавляйтесь продуктів, що були без холоду >4 год.

Розморожені продукти — негайно готувати.

Не готуйте “із запасом”, краще їсти одразу.

Не залишайте готову їжу при кімнатній температурі >2 год.

Запас продуктів:

Підготуйте довготривалі запаси: консерви, сухофрукти, горіхи, мед, тощо.

Гігієна:

Мийте руки перед приготуванням їжі.

За відсутності води — санітайзери або серветки.

Дезінфікуйте поверхні та кухонне приладдя.

При перших симптомах хвороби — негайно звертайтесь до лікаря.

Бережіть себе та будьте здорові!

Джерело: ЦКПХ МОЗ України