ЯК ПРАВИЛЬНО ЗІБРАТИ ЛАНЧ – БОКС ДЛЯ ШКОЛЯРА: КОРИСНІ ПЕРЕКУСИ
Багато школярів повернулися до школи в умовно безпечних містах.
Хоча більшість прийомів їжі діти отримують вдома, вони також беруть із собою перекуси до школи.
Перекус важливий не тільки для того, щоб втамувати голод, а й щоб наповнити організм дитини поживними речовинами.
Для кожної матусі щовечора постає питання: «Що покласти дитині в ланч-бокс до школи, аби вона не була голодною і мала достатньо енергії для навчання?».
Корисні поради від Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоровʼя МОЗ України:
- Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
- Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
- Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
- Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
ІДЕЇ ДЛЯ КОРИСНОГО ТА СМАЧНОГО ПЕРЕКУСУ ДЛЯ ВАШОЇ ДИТИНИ.
СЕЗОННІ ФРУКТИ: яблука, груші, ягоди або виноград, які легко перекласти у ланч-бокс і дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не коричневіли. У зимовий сезон можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
НАРІЗАНІ ОВОЧІ. Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі: огірки, помідори-черрі, морква, селера або перці, нарізані соломкою — це все гарно поєднується з бутербродами. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший соус — з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
КАНАПКИ ТА СЕНДВІЧІ З ЦІЛЬНОЗЕРНОВОГО ХЛІБА. Варто привчати дитину до нього поступово – спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цільнозернового хліба.
ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ БАТОНЧИКИ.
ЙОГУРТИ: обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
СИР. Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.
ГОРІХИ, : фундук, волоські горіхи, мигдаль або кеш’ю.
СУХОФРУКТИ: родзинки, курага, яблучні чипси.
ПИТНА ВОДА обов’язково має бути