Літо – пора хвороб брудних рук
Літня спека приносить чимало хвороб через те, що наступає найсприятливіша пора для розмноження хворобоутворюючих мікроорганізмів.
Саме в цей час зростає небезпека зараження гострими кишковими інфекціями (ГКІ).
Кишкові інфекції – група хвороб, збудниками яких є бактерії та віруси.
Брудні руки є чинником передачі цілого спектра інфекційних і паразитарних захворювань, таких як:
– дизентерія;
– ротавірус;
– ентеровірусна інфекція;
– сальмонельоз;
– стафілококова інфекція;
– інфекції, збудником яких є кишкова паличка;
– афтозний стоматит;
– гепатит А ;
– холера;
– червневий тиф;
– глистяні інвазії, зокрема аскаридоз
Збільшення кількості кишкових захворювань відзначається в літньо-осінній період. Це пов’язано з великою кількістю вживання в їжу овочів та фруктів і створенням сприятливого температурного фактора для збудників.
Заразитися кишковими інфекціями можна від різних джерел – як безпосередньо від інфікованої людини, домашнього улюбленця, так і через різні поверхні та предмети в місцях перебування великої кількості людей – поручні в громадському транспорті, кнопки в ліфті, дверні ручки, гроші, гаджети, засоби побуту, іграшки, книги, харчові продукти, вода тощо.
Шляхи передачі інфекційних і паразитарних захворювань:
– контактно-побутовий;
– водяний;
– харчовий;
– повітряно-крапельний.
ДЕЗИНТЕРІЯ – може початися, якщо випити сирої води, сирого (некип’яченого) молока або з’їсти молочні продукти, немиті фрукти, ягоди, овочі тощо.
РОТАВІРУС – збудники можуть зберігатися на поверхнях протягом кількох днів. Хвороба дуже контагіозно заразна, дитина може заразитися будь-де та є велика ймовірність захворювання ротавірусом інших членів сім’ї.
ЕНТЕРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ – айбільш сприйнятливими до цієї інфекції є діти віком від 3-х до 6-ти років. Механізм передачі – фекально-оральний, аспіраційний (аерозольний). В холодильнику вірус може зберігатися декілька тижнів, навіть місяцями в замороженому вигляді. Збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.
САЛЬМОНЕЛЬОЗ – відомо близько 400 видів його збудників, які потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: куряче м’ясо, яйця, варену ковбасу, сосиски, погано промиті або вимиті брудною водою овочі та зелень, парне козине молоко. Також носіями сальмонел можуть бути домашні тварини, птахи або гризуни.
СТАФІЛОКОКИ – особливо активно розмножуються в кремах і тортах в теплу пору, що призводить до виникнення такої хвороби, як харчова токсикоінфекція.
ЕШЕРИХІОЗ, КОЛІ-ІНФЕКЦІЯ, спричинена ешерихіями (кишковими паличками Е, coli), найчастіше починається через вживання неякісних кисломолочних сумішей – кефіру, йогуртів тощо.
АФТОЗНИЙ СТОМАТИТ – найчастіше виникає внаслідок неправильної гігієни порожнини рота і споживання в їжу немитих овочів і фруктів.
Важливо не забувати про гігієну рук.
Хвороба брудних рук у середні віки спричиняла місцеві епідемії холери, гепатиту, дизентерії та інших кишкових розладів. Сьогодні впоратися з хворобами легше, але багатьох з них можна уникнути, просто помивши руки.
Як відомо, чистота – запорука здоров’я.