Skip to main content

Користь та шкода солі

У період 11.02.2024 по 17.03.2024 відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. 

 

Сіль – це невідʼємна частина практично будь-якої страви.

Щодня кожна людина використовує сіль у харчуванні.

Проте слід робити це збалансовано, знаючи про користь та шкоду солі для організму. 

Користь солі. 

Сіль переважно складається з 93-99% хлористого натрію.

Це один із найголовніших елементів, який приймає участь у всіх біохімічних процесах організму, причому на рівні клітин. Унікальна спеція підсилює смак їжі, допомагає передавати нервові імпульси, підтримує тонус мʼязів. І саме головне – натрій приймає участь у підтриманні водно-сольового та кислотно-лужного балансу організму та виробленні шлункового соку. 

Якщо натрію недостатньо, то людина втрачає воду, і може виникнути такий стан, як гіпонатріємія (концентрація натрію в плазмі знижується до рівня менше ніж 135 ммоль/л). 

Вона призводить до серйозних порушень з боку серцевого ритму, зниження артеріального тиску, у важких випадках – до сплутаної свідомості, судом та непритомності. 

Сіль може містити в невеликих кількостях кальцій, калій, залізо, цинк та йод. Тому це частково компенсує потребу організму в них. Є гарним консервантом, так як пригнічує ріст бактерій у харчових продуктах. Тому відмовлятись повністю від солі не варто.

Шкода солі.

При перевищенні рекомендованої денної норми вживання солі (більше 5 грам) натрій накопичується в тканинах, формуються набряки, підвищується артеріальний тиск. 

Це супроводжується спазмом судин, загальмуванням обмінних процесів в організмі, кисневим голодуванням.

Виникає ризик розвитку інсультів та інфарктів.

Всесвітня організація охорони здоровʼя (ВО03) давно бʼє на сполох: у світі зростає кількість інсультів та інфарктів. Їх головна передумова – гіпертонія, а одна з провідних причин останньої – зловживання сіллю.

Надлишок натрію може сприяти розвитку таких хвороб, як ожиріння, остеопороз, катаракта, глаукома, атеросклероз судин, рак шлунку тощо.

Відвикати від солі треба повільно, замінивши її іншими спеціями – сушений часник, чебрець, петрушка, базилік, кінза, сок лимону чи лайма можуть бути гідною заміною солі.

Але найкращою альтернативою є морська капуста, яка містить безліч поживних речовин.

Ще раз наголошуємо, уникнути або полегшити перебіг ряду захворювань можна простим обмеженням – ВООЗ рекомендує вживати не більше 5 грамів (1 чайна ложка) солі на добу (з урахуванням солі, яка міститься у всіх спожитих продуктах харчування).

Перейти до вмісту