Skip to main content

ЦЕЛІАКІЯ – НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ ГЛЮТЕНУ

ЦЕЛІАКІЯ – це спадкове автоімунне захворювання дітей і дорослих, що виникає внаслідок непереносимості клейковини (глютену). 

ГЛЮТЕН – білок, що міститься в зернах пшениці, жита, ячменю, який потрапляючи з їжею в організм, спричиняє порушення всмоктування та засвоєння харчових речовин (білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінералів).

Зазвичай, цим спадковим захворюванням страждає до 1% людей.

Доведено, що приблизно 10–20% близьких родичів хворих також схильні до целіакії. Захворювання вражає жінок вдвічі частіше, ніж чоловіків.

ЯК ВИНИКАЄ ЦЕЛІАКІЯ?

При вживанні харчових продуктів, що містять глютен, у генетично схильних до целіакії людей, виникає імунна реакція організму, внаслідок якої пошкоджується слизова оболонка тонкого кишківника, і як наслідок, порушується травлення, засвоєння поживних речовин, секреторна і рухова діяльність травного тракту. При порушенні харчування починають страждати усі системи організму: центральна та периферійна нервова система, кісткова система, м’язи, залози внутрішньої секреції.

Целіакія може мати різноманітність симптомів, а також досить часто зустрічається комбінація целіакії з іншими автоімунними захворюваннями, а тому захворювання нерідко залишається недіагностованим.

ТИПОВІ СИМПТОМИ НЕПЕРЕНОСИМОСТІ ГЛЮТЕНУ можуть включати:
– біль у животі;
– діарею або запор з різною частотою і тривалістю;
– стеаторею (надмірна кількість жиру, що виділяється з каловими масами);
– втрату ваги;
– нудоту і блювоту;
– метеоризм і здуття живота;
– сухість і висип на шкірі.

МЕНШ ПОШИРЕНІ ОЗНАКИ ЦЕЛІАКІЇ можуть включати:
– головні болі;
– м’язові судоми;

– хронічну втому;

– депресію і тривожність;
– виразки в роті;
– стоматологічні проблеми;
– дисфункцію печінки;
– невропатію.

У деяких людей симптоми захворювання з’являються вже в дитячому віці, в інших – після статевого дозрівання.

Тяжкість проявів симптомів залежить від того, яка частина тонкої кишки вражена.

У маленьких дітей починають з’являтися симптоми після введення в раціон їжі, що містить глютен (найчастіше манної каші).

У зрілому віці симптоми починають виникати з 25-40 років.

Пусковим механізмом можуть бути перенесені інфекції, операції, травми, психічні стреси, вагітність, пологи.

За даними Всесвітньої Асоціації гастроентерологів, целіакія буває типовою та нетиповою.

Також целіакія сприяє розвитку хвороби Крона, цукрового діабету 1-го типу, захворюванню щитоподібної залози, ревматоїдному артриту.

ЛІКУВАННЯ 

Сучасна медицина ще не знайшла перевірених та ефективних ліків від целіакії. 

Тому основа лікування людей у яких є целіакія – це безглютенова дієта.

Харчування здатне полегшити симптоми, але повністю вилікувати целіакію неможливо.
Глютенова хвороба – це хронічне захворювання, яке вимагає довічного дотримання безглютенової дієти.

Дотримуватися дієти все життя складно, але важливо для пацієнта.

Треба зауважити, що глютен є не тільки в борошняних виробах, але й у складі багатьох готових продуктах промислового виробництва: мелені сухарі і манна крупа часто входять до складу сосисок, паштетів, ковбас.

ПРИ ЦЕЛІАКІЇ ЗАБОРОНЕНО: продукти з пшениці, жита, ячменю та вівса; звичайний хліб та з цільного зерна, хрусткі хлібці; звичайні макарони; манна, ячмінна і вівсяна каші; перловка, вівсяні пластівці; тістечка, солодощі, хлібобулочні вироби, печиво та десерти.