ЦЕЛІАКІЯ – НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ ГЛЮТЕНУ

ЦЕЛІАКІЯ – це спадкове автоімунне захворювання дітей і дорослих, що виникає внаслідок непереносимості клейковини (глютену).
ГЛЮТЕН – білок, що міститься в зернах пшениці, жита, ячменю, який потрапляючи з їжею в організм, спричиняє порушення всмоктування та засвоєння харчових речовин (білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінералів).
Зазвичай, цим спадковим захворюванням страждає до 1% людей.
Доведено, що приблизно 10–20% близьких родичів хворих також схильні до целіакії. Захворювання вражає жінок вдвічі частіше, ніж чоловіків.
ЯК ВИНИКАЄ ЦЕЛІАКІЯ?
При вживанні харчових продуктів, що містять глютен, у генетично схильних до целіакії людей, виникає імунна реакція організму, внаслідок якої пошкоджується слизова оболонка тонкого кишківника, і як наслідок, порушується травлення, засвоєння поживних речовин, секреторна і рухова діяльність травного тракту. При порушенні харчування починають страждати усі системи організму: центральна та периферійна нервова система, кісткова система, м’язи, залози внутрішньої секреції.
Целіакія може мати різноманітність симптомів, а також досить часто зустрічається комбінація целіакії з іншими автоімунними захворюваннями, а тому захворювання нерідко залишається недіагностованим.
ТИПОВІ СИМПТОМИ НЕПЕРЕНОСИМОСТІ ГЛЮТЕНУ можуть включати:
– біль у животі;
– діарею або запор з різною частотою і тривалістю;
– стеаторею (надмірна кількість жиру, що виділяється з каловими масами);
– втрату ваги;
– нудоту і блювоту;
– метеоризм і здуття живота;
– сухість і висип на шкірі.
МЕНШ ПОШИРЕНІ ОЗНАКИ ЦЕЛІАКІЇ можуть включати:
– головні болі;
– м’язові судоми;
– хронічну втому;
– депресію і тривожність;
– виразки в роті;
– стоматологічні проблеми;
– дисфункцію печінки;
– невропатію.
У деяких людей симптоми захворювання з’являються вже в дитячому віці, в інших – після статевого дозрівання.
Тяжкість проявів симптомів залежить від того, яка частина тонкої кишки вражена.
У маленьких дітей починають з’являтися симптоми після введення в раціон їжі, що містить глютен (найчастіше манної каші).
У зрілому віці симптоми починають виникати з 25-40 років.
Пусковим механізмом можуть бути перенесені інфекції, операції, травми, психічні стреси, вагітність, пологи.
За даними Всесвітньої Асоціації гастроентерологів, целіакія буває типовою та нетиповою.
Також целіакія сприяє розвитку хвороби Крона, цукрового діабету 1-го типу, захворюванню щитоподібної залози, ревматоїдному артриту.
ЛІКУВАННЯ
Сучасна медицина ще не знайшла перевірених та ефективних ліків від целіакії.
Тому основа лікування людей у яких є целіакія – це безглютенова дієта.
Харчування здатне полегшити симптоми, але повністю вилікувати целіакію неможливо.
Глютенова хвороба – це хронічне захворювання, яке вимагає довічного дотримання безглютенової дієти.
Дотримуватися дієти все життя складно, але важливо для пацієнта.
Треба зауважити, що глютен є не тільки в борошняних виробах, але й у складі багатьох готових продуктах промислового виробництва: мелені сухарі і манна крупа часто входять до складу сосисок, паштетів, ковбас.
ПРИ ЦЕЛІАКІЇ ЗАБОРОНЕНО: продукти з пшениці, жита, ячменю та вівса; звичайний хліб та з цільного зерна, хрусткі хлібці; звичайні макарони; манна, ячмінна і вівсяна каші; перловка, вівсяні пластівці; тістечка, солодощі, хлібобулочні вироби, печиво та десерти.