Skip to main content

ПОРАДИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я В ОСІННІЙ ПЕРІОД

На зміну теплому лагідному літу приходить осінь зі зниженням температури повітря та частими дощами. Така погода призводить до переохолодження організму, внаслідок якого в нас падає імунний захист. Кількість сонячного світла восени зменшується і це негативно впливає на нашу імунну систему. 

Розглянемо ж, як саме дефіцит сонця восени впливає на нашу імунну систему:

– робота епіфіза змінюється, кількість гормону мелатоніну (відповідає за багато процесів в організмі, а його нестача призводить до зниження імунітету) зменшується, виникає відчуття недосипання та втоми, знижується працездатність;

– відсутність ультрафіолету на шкірі призводить до того, що активна форма вітаміну D3 перестає вироблятися, клітини імунної системи, яким для роботи і активної циркуляції в організмі необхідний кальцій, починають гірше працювати. Кальцій погано засвоюється і внаслідок цього виникають різноманітні проблеми із суглобами, карієс зубів, починаються проблеми з волоссям, нігтями та шкірою;

– низький рівень ультрафіолету в приземному шарі повітря призводить до зникнення озону. Під дією озону збудники хвороб зникають, а за його відсутності різноманітні інфекції починають поширюватися.

ПРОСТІ ПРАВИЛА, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ВАМ НЕ ЗАХВОРІТИ В ОСІННІЙ ТА ЗИМОВИЙ ПЕРІОДИ: 

– Ваш раціон харчування повинен бути збалансованим та різноманітним. 

Продукти, які варто вживати щоденно восени:

Антиоксиданти (овочі, коренеплоди, хрестоцвіті (щонайменше 400 г /добу), лимон (1 шт./добу), ягоди (мінімум 150 г/добу) – захищають клітини.

Каротиноїди (морква, гарбуз, батат) – захищають клітини.

Пробіотики (квашена капуста, мариновані огірки та помідори, чайний гриб, комбуча) – підтримують здорову мікрофлору кишківника.

Фосфоліпіди (горіхи та насіння (40-50 г), Омега-3) – підвищують мозкову діяльність та укріплюють мембрани.

Спеції (кориця, куркума, імбир, гвоздика, кардамон, карі, паприка, чилі, часник).

Продукти бджільництва (мед, прополіс).

Теплі вітамінізовані напої (чай обліпиховий, імбирний, журавлинний, шипшиновий настій).

– Перед виходом на вулицю завжди перевіряйте погоду та правильно одягайтеся. Головне не переохолодитись! 

– Намагайтеся провітрювати приміщення щонайменше 5хв кожну годину. 

– Підтримуйте фізичну активність.

– Контролюйте рівень вітаміну D та гормони щитоподібної залози.

– Прогулюйтесь на свіжому повітрі (особливо в сонячну погоду). Це сприяє зміцненню імунітету.

– Дотримуйтесь режиму сну (не менше 7-8 год. на добу).

– Намагайтесь уникати стресів.

 

Джерело: Центр громадського здоров’я України