Skip to main content

28 ЛИПНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТАМИ

Щорічно 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами, який в 2024 році проходитиме під гаслом «Час діяти».

Цього року увага акцентується на необхідності наближення послуги з профілактики та лікування гепатиту до спільнот на рівні первинної медико-санітарної допомоги, щоб охопити ті групи населення, які залишаються поза увагою, та скоротити захворюваність та смертність.

 

ГЕПАТИТ – це запалення печінки, викликане, переважно, вірусною інфекцією. Існує 5 основних вірусів гепатитутипу A, B, C, D і E, які можна поділити на 2 групи в залежності від механізму зараження:

– ентеральний – гепатити А і Е, заразитися якими можна при вживанні інфікованої вірусом води або продуктів харчування, а також через брудні руки;

– парентеральний – гепатити B, C, D, які передаються статевим, трансплацентарним (від матері-плоду), побутовим (через прилади для гоління, зубні щітки, мочалки) шляхами, при лікувально-діагностичних маніпуляціях забрудненим медичним інструментарієм (ін’єкції, операції, трансфузії крові), проведенні нестерильним інструментом процедури манікюру, татуажу, пірсингу, а також при використанні однієї голки різними людьми при вживанні ін’єкційних наркотиків. 

Від моменту зараження до появи перших ознак хвороби проходить різний час: від 2-6 тижнів при гепатиті А, до 2-4 і навіть 6 місяців при гепатиті В. 

 

СИМПТОМАТИКА:

ГЕПАТИТ А на початку захворювання  нагадує грип і починається з підвищення температури тіла (до 38-39°С), головного болю, вираженої загальної слабкості, болях у м’язах. 

При гепатитах B і С початок, як правило, менш виражений. 

Так, вірус ГЕПАТИТУ В проявляє себе незначною температурою, болем у суглобах, іноді висипаннями. 

Початкові прояви ГЕПАТИТУ С можуть обмежитися слабкістю і зниженням апетиту. Через кілька днів симптоми захворювання змінюються: пропадає апетит, з’являються тяжкість або біль у правому підребер’ї, нудота, блювота, темнішає сеча і знебарвлюється кал. Жовтушність склер, слизової оболонки рота, а в подальшому, шкіри, свідчать про перехід хвороби в жовтяничний період. 

Зазвичай після появи жовтяниці стан хворих поліпшується: поступово, протягом декількох тижнів, відбувається зворотний розвиток симптомів. Так протікають гострі форми вірусних гепатитів. 

 

Найбільшу небезпеку становить хронічний перебіг гепатитів, який характерний для гепатитів B, C та D. Докладніше про гепатити B і D тут 

Довгостроковими ускладненнями цих інфекцій є цироз та гепатоцелюлярна карцинома.

 

ОСНОВНІ ЗАХОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ВІРУСНИХ ГЕПАТИТІВ:

  1. Не вживати некип’ячену воду, завжди мити фрукти і овочі, а також мити руки після відвідування туалету і перед їжею. Так можна запобігти зараженню гепатитами А і Е; 
  2. Для запобігання зараження гепатитами В, С і D необхідно уникати контакту з біологічними рідинами інших людей, в першу чергу з кров’ю: 

– переривання передачі вірусу гепатиту В забезпечують гігієнічні заходи: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання (прилади для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці тощо), попередження мікротравм в побуті та на виробництві; 

– найчастіше гепатити В і С передаються статевим шляхом, тому слід уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні контрацептивні засоби; 

– татуювання або пірсинг повинні проводитися тільки стерильним обладнанням; 

– закривайте будь-які порізи або відкриті рани. 

  1. Найдієвішим способом профілактики вірусного гепатиту В є ВАКЦІНАЦІЯ.

– Що треба знати про вакцинацію від гепатиту B 

– Вакцинація новонароджених і вагітних проти гепатиту B: що варто знати

Лікування хворих вірусними гепатитами здійснюється в КНП ХОР «Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня» за адресою:

місто Харків, проспект Героїв Сталінграда, 160.

 

КЗОЗ «Харківський міський

 інформаційно-аналітичний центр 

медичної статистики»

Перейти до вмісту