Skip to main content

Літо – пора хвороб брудних рук

Літня спека приносить чимало хвороб через те, що наступає найсприятливіша пора для розмноження хворобоутворюючих мікроорганізмів.

Саме в цей час зростає небезпека зараження гострими кишковими інфекціями (ГКІ).

Кишкові інфекції – група хвороб, збудниками яких є бактерії та віруси. 

Брудні руки є чинником передачі цілого спектра інфекційних і паразитарних захворювань, таких як:

–  дизентерія;

–  ротавірус;

– ентеровірусна інфекція;

– сальмонельоз;

– стафілококова інфекція;

– інфекції, збудником яких є кишкова паличка;

– афтозний стоматит; 

–  гепатит А ;

  холера;

–  червневий тиф;

– глистяні інвазії, зокрема аскаридоз

Збільшення кількості кишкових захворювань відзначається в літньо-осінній період. Це пов’язано з великою кількістю вживання в їжу овочів та фруктів і створенням сприятливого температурного фактора для збудників.

Заразитися кишковими інфекціями можна від різних джерел – як безпосередньо від інфікованої людини, домашнього улюбленця, так і через різні поверхні та предмети в місцях перебування великої кількості людей – поручні в громадському транспорті, кнопки в ліфті, дверні ручки, гроші, гаджети, засоби побуту, іграшки, книги, харчові продукти, вода тощо. 

Шляхи передачі інфекційних і паразитарних захворювань:

– контактно-побутовий;

– водяний;

– харчовий;

– повітряно-крапельний.  

ДЕЗИНТЕРІЯ – може початися, якщо випити сирої води, сирого (некип’яченого) молока або з’їсти молочні продукти, немиті фрукти, ягоди, овочі тощо. 

РОТАВІРУС – збудники можуть зберігатися на поверхнях протягом кількох днів. Хвороба дуже контагіозно заразна, дитина може заразитися               будь-де та є велика ймовірність захворювання ротавірусом інших членів сім’ї.

ЕНТЕРОВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ – айбільш сприйнятливими до цієї інфекції є діти віком від 3-х до 6-ти років. Механізм передачі – фекально-оральний, аспіраційний (аерозольний). В холодильнику вірус може зберігатися декілька тижнів, навіть місяцями в замороженому вигляді. Збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці. 

САЛЬМОНЕЛЬОЗ – відомо близько 400 видів його збудників, які потрапляють до людини через будь-які заражені продукти: куряче м’ясо, яйця, варену ковбасу, сосиски, погано промиті або вимиті брудною водою овочі та зелень, парне козине молоко. Також носіями сальмонел можуть бути домашні тварини, птахи або гризуни.

СТАФІЛОКОКИ – особливо активно розмножуються в кремах і тортах в теплу пору, що призводить до виникнення такої хвороби, як харчова токсикоінфекція.

ЕШЕРИХІОЗ, КОЛІ-ІНФЕКЦІЯ, спричинена ешерихіями (кишковими паличками Е, coli), найчастіше починається через вживання неякісних кисломолочних сумішей – кефіру, йогуртів тощо. 

АФТОЗНИЙ СТОМАТИТ – найчастіше виникає внаслідок неправильної гігієни порожнини рота і споживання в їжу немитих овочів і фруктів. 

Важливо не забувати про гігієну рук.

Хвороба брудних рук у середні віки спричиняла місцеві епідемії холери, гепатиту, дизентерії та інших кишкових розладів. Сьогодні впоратися з хворобами легше, але багатьох з них можна уникнути, просто помивши руки.

Як відомо, чистота – запорука здоров’я.

Перейти до вмісту