Skip to main content

Якщо у вас довготривале відключення світла, то чим слід харчуватись?

В Україні після масових російських обстрілів зруйновано та пошкоджено чимало об’єктів критичної інфраструктури. Через це актуальним залишається питання щодо приготування і зберігання їжі в умовах відсутності світла та води.

Особливої уваги потребує харчування для дітей, яке має залишатися повноцінним і раціональним в будь-яких умовах.

Можна зробити запаси продуктів та консервів, які можуть довго зберігатись та не потребують багато часу на приготування або можна приготувати, заливаючи кропом.

Бажано дома мати термос. Візьміть за звичку заливати окріп в термос  поки є світло щоб мати можливість запарити та приготувати їжу, заварити чай в момент аварійних чи планових відключень.

Також можна придбати портативну туристичну грілку, портативний пальник з комплектом гель-палива, таблетки сухого спирту, але переважно паливо на основі парафіну або уротропіну.

Давайте розберемося, які саме корисні речовини містяться в тих продуктах, що не потребують довгої термічної обробки або не потребують її зовсім.

Продукти, які варто та корисно мати:

овочі/фрукти, що не потребують термічної обробки: морква, капуста, капуста квашена, огірки квашені, ікра кабачкова в банці, пастеризований вакуумований буряк, помідори, огірки, яблука, груші, цитрусові, банани, консервований горошок та кукурудза, томатні пасти;

білки: тофу/ соєве м’ясо, квасоля, сочевиця консервовані, сушене м’ясо, сушена риба (промислово), печінкові та м’ясні паштети, кисломолочні сири, сухе молоко, хумус;

вуглеводи: хліб/хлібці, сухарі, гречка коричнева, кус-кус, рисова локшина, лаваш, вівсянка швидкого приготування, сухі сніданки, сублімовані каші, сублімовані супи з нуту, сочевиці, грибів;

жири: рослинні олії, оливки, маслини, горіхи, насіння, витриманий сир, печінка тріски, сало, кокос шматочками/стружка, арахісова або інші горіхові пасти;

інше: мед, варення, гірчиця, згущене молоко, шоколад, сушені фрукти.

Корисні рецепти, які можуть вам стати у пригоді, якщо у вас зникла електроенергія

Що можна приготувати в термосі?

– “зварити”овочевий суп. Наріжте дрібно овочі (картоплю, моркву, цибулю, броколі, зелений горошок тощо), можна добавити крупу. Залийте окропом і залиште на 1-2 години.

– каші із круп, зернові пластівці: кускус, гречка, ячна крупа; пластівці -вівсяні, рисові, гречані, кукурудзяні. Це все можна просто залити окропом у пропорції 2:1 та укутати в ковдру для розбухання. Також можна потім додати сухе молоко.

Що можна приготувати на портативному пальнику? Все те, що не потребує довгої термічної обробки:

 -зварити макарони, каші, супи тощо; 

– приготувати яєчню або омлет з різними наповнювачами;

– пожарити картоплю;

– млинці або оладки.

Що можна приготувати без термічної обробки?

– рулети з лаваша з різними наповнювачами: натертого твердого сиру з овочами, плавленого сиру та рибної консерви з додаванням зелені, яку можна мати дома в горщику;

– вівсянка, в яку можна додати йогурт та фрукти. Її треба готувати заздалегідь щоб вона стала м’якою та їстівною;

– бутерброди;

– овочеві та фруктові салати.

Правила безпеки

! Важливо: під час користування такими приладами виділяються продукти горіння, тому їх слід використовувати  в приміщеннях, які добре провітрюються.

Дверцята холодильника та морозильної камери по можливості залишайте закритими.

Намагайтеся обробляти весь кухонний інвентар (ножі, дошки) та посуд.

Мийте ретельно руки перед приготуванням їжі.

Памʼятайте, що через недоварену їжу (мʼясо, птицю, яйця, непастеризоване молоко), погано помиті продукти, існує ризик інфікування сальмонельозом!

 

Джерело:

Kyiv City Public Health Initiative

Перейти до вмісту