Skip to main content

Всесвітній день здоров’я травної системи або День раціонального харчування

29 травня щороку проводиться Всесвітній день здоров’я травної системи або День раціонального харчування. 29 травня 1958 року, в останній день Першого Всесвітнього конгресу гастроентерологів, який відбувся у Вашингтоні (США), зібрання видатних гастроентерологів оголосило про створення Всесвітньої організації гастроентерології. 

Система травлення має життєво важливе значення в підтримці здорового і активного способу життя людини. Шлунково-кишковий тракт містить 80% імунної системи. Кожен день разом з їжею в систему травлення потрапляє кілька мільярдів бактерій, тому так важливо стежити за тим, щоб ця система працювала без збоїв. 

Травна система дитини значно відрізняється від дорослого організму, особливо у перший рік життя. Розвиток травної системи малюка на першому році життя, коли дитина найчастіше знаходиться на грудному вигодовуванні, залежить від харчування мами.

 

 

 

Коли дитині виповнюється 6 місяців, її швидке зростання та розвиток вимагають отримання більшої енергії та поживних речовин. Материнського молока не вистачає  щоб задовольняти потреби дитини в харчуванні. Тому наступає час введення прикорму.

 

 

 

Здорове збалансоване харчування та спосіб життя відіграють вирішальну роль у забезпеченні гарного самопочуття людини. 

Дорослі мають бути прикладом для своїх дітей і якщо ви ведете здоровий спосіб життя, ваша дитина, скоріш за все, буде робити саме так як і ви. 

 Щоб навчити дитину дбати про своє здоров’я притримуйтесь наступних порад:

– організуйте чіткий розклад дня – щоб дитина висипалася, вчасно їла та була організованою;

– забезпечте дитині достатню фізичну активність, заохочуйте займатися спортом, гуляти та грати на свіжому повітрі ;

– заохочуйте дитину до здорового харчування: пропонуйте багато фруктів, овочів та цільнозернових продуктів. Обмежуйте оброблені продукти, солодощі та “швидку” їжу;

– слідкуйте щоб дитина пила достатню кількість води протягом дня;

– регулярно відвідуйте свого лікаря-педіатра, щоб стежити за розвитком вашої дитини.

Перейти до вмісту