Skip to main content

Європейський тиждень обізнаності про психічне здоров’я

З 13 по 19 травня 2024 року, уже вп’яте відбудеться Європейський тиждень обізнаності про психічне здоров’я, заснований найбільшою в Європі незалежною неурядовою організацією з охорони психічного здоров’я Mental Health Europe.

Європейський тиждень обізнаності про психічне здоров’я — це загальноєвропейська ініціатива, яка дає можливість дізнатися більше про всі аспекти психічного здоров’я.

 

Психічне здоров’я – це невід’ємна та важлива частина нашого організму. 

Наше психічне здоров’я залежить не тільки від відсутності психічних розладів, але й від основи добробуту людини (тобто здатності протистояти звичайним життєвим стресам, можливості реалізувати свої здібності, продуктивно працювати, а також й отримувати задоволення від життя тощо).

Через війну багато людей переживає незвичні для них психічні стани.

Деякі складні аспекти ми не в змозі змінити, але можна поліпшити реакції на них та відповідно те, як вони впливатимуть на нашу психіку.

Особливо важливо для дорослої людини залишатися в ментальному ресурсі щоб надати дитині відчуття захисту, відчуття фізичної та психічної безпеки.

Надаємо кілька порад:

– Розпізнавайте свої відчуття. Обов’язково зупиняйтеся та запитуйте себе, як у вас справи протягом дня. Ви відчуваєте тривогу, депресію або ви радієте чомусь? Перевірте себе та назвіть свої відчуття. Адже це так важливо. 

– Оцініть виклики. Зіштовхнулися з проблемою? Зробіть глибокий вдих і запитайте себе, чи це справжня катастрофа, чи просто незручність. Ми часто інтерпретуємо незручності як катастрофи. Обов’язково згадайте усі випадки у своєму житті, коли ви успішно розв’язували проблеми.

– Працюйте над уважністю. У ті моменти, коли ви відчуваєте стрес або тривогу, корисно практикувати над своєю уважністю. Дайте собі можливість дихати і подумати про свої реакції. Спробуйте зробити дихальні вправи або хвилинну медитацію. 

– Виражайте свої почуття. Якщо вас щось турбує, не тримайте почуття в собі. Ведіть щоденник, порозмовляйте з найкращим другом, попрактикуйтеся називати свої почуття.

– Ведіть здоровий спосіб життя. Фізичні вправи, збалансоване харчування та сон – це теж елементи як вашої емоційної стійкості. 

– Робіть усе аби зміцнити свою психологічну стійкість!

– Дбайте про своє ментальне здоров’я та здоров’я своїх дітей!

– Допомагайте іншим!

Джерело:

Kyiv City Public Health Initiative

СТАТТІ ПО ТЕМІ за посиланням

 

Перейти до вмісту