Skip to main content

День руху заради здоров’я

10 травня світова спільнота відзначає День руху заради здоров’я.

Ініціатива реалізується з метою підвищення ефективності фізичної активності і спонсорується Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Цей захід стартував в 2003 році і має традиційний щорічний характер.

Основними цілями заходів з проведення Дня руху заради здоров’я є:

– підвищення обізнаності громадськості про переваги фізичної активності в профілактиці неінфекційних захворювань;

– сприяння розробці національних і місцевих ініціатив, стратегій і програм в галузі фізичної активності;

– пропаганда переваги фізичної активності і її регулярної практики;

– збільшення фізичної активності населення через спортивні заходи та інші соціально-культурні форуми;

– пропаганда здорового способу життя та вирішення пов’язаних зі здоров’ям проблем за допомогою спорту і фізичної активності.

 

Всі чули таку фразу: «Рух – це здоров’я, а здоров’я це життя!».

Учені визначили, що при гіподинамії погіршується здатність м’язів скорочуватися, змінюється хімічний склад білків, з кісткової тканини вимивається кальцій, і кістки стають крихкими. Але особливо важко позначається недолік руху на кровоносних судинах, серці та нервовій системі. Страждають обмінні процеси, стрімко збільшується маса тіла.

Усіх цих явищ можна уникнути, якщо ви будете рухатися і використовувати для цього кожну нагоду, а також долучати своїх дітей до активного способу життя.

Встановлено, що при переході дитини з дитячого саду в школу її рухова активність знижується на 50%.

Тому батькам не слід забувати та нагадувати своїм дітям (а краще, за можливості, робити разом з дитиною), про такі прості речі як:

Ранкова гімнастика. ЇЇ необхідно виконувати зранку щодня. 

Активність на протязі дня. Якщо катастрофічно бракує часу на виконання зарядки, то дорогу до школи чи хоча б частину її необхідно пройти пішки. Перерву теж краще проводити в русі. Після уроків корисно прогулятися. Також бажано робити короткі перерви для фізкультурних вправ під час підготовки домашніх завдань. 

Намагайтеся не користуватися ліфтом і транспортом там, де це можливо.

Ходьба. Привчайте дітей з юних років багато ходити. 

І ходіть не просто багато, а ритмічно!

Починайте рух повільно, приблизно з 60 кроків за хвилину, поступово прискорюючи хід. Поєднайте ходьбу з дихальною гімнастикою. Наприклад, вдих на 4 кроки, затримка дихання на 4 кроки, видих на 4 кроки, знову затримка на 4. 

Щоб ходьба приносила задоволення і мала позитивний вплив на здоров’я, слід дотримуватися кількох рекомендацій. Поступове нарощування навантаження при ходьбі має бути розбите на кілька етапів. 

– перший етап — йти спокійно (10 хвилин), потім швидше (5—15 хвилин залежно від самопочуття), потім знову спокійна ходьба протягом 10 хвилин і заспокійливі вправи. Повторювати щодня протягом 1—2 тижнів;

– другий етап —швидка ходьба протягом 15—20 хвилин, а на початку і наприкінці стільки ж часу повільна ходьба;

– третій, четвертий, п’ятий етапи — швидка ходьба стає усе тривалішою, на п’ятому етапі досягаючи 1 години. Тривалість кожного етапу—1—2 тижні. Після 2—3 місяців таких тренувань можна буде без проблем долати 8—10 км.

Біг. Зараз багато людей займаються оздоровчим бігом та в засобах масової інформації зокрема у соцмережах є багато інформації про методику бігу, способи контролю за самопочуттям тощо. Бігом найкраще займатися в парку або на вулиці з малим автомобільним рухом. Перед тим як почати пробіжку краще зробити розмінку. У перший день занять спочатку потрібно походити хвилин 15—20, потім перейти на біг (2—3 хвилини), потім знову перейти на піший хід. Поступово збільшуйте тривалість бігу залежно від самопочуття.  Якщо після бігу пульс буде в 2 рази частіший, ніж у стані спокою, то його можна вважати нормальним.

Спорт. Обираючи спортивні заняття для дитини варто орієнтуватися на її задатки, фізичні здібності, темперамент та вподобання. Футбол, волейбол, баскетбол, теніс  бойові мистецтва,  легка атлетика, плавання, танці тощо. Головне —  дитина отримувала задоволення від занять, щоб заняття проходили систематично. Необхідно уникати фізичних перенавантажень та слідкувати за станом дитини.

Активний відпочинок спрямований на розвиток тіла та гармонізацію психічного стану людини з її фізичним. Також до переваг активного відпочинку можна віднести активацію мозку – мозок працює краще, що допомагає вирішувати робочі завдання більш ефективно. Види активного відпочинку дуже різноманітні:

–  пішохідний, велосипедний, водний туризм, походи;

– зимові види активного відпочинку: катання на лижах, на ковзанах, санках;

– групові ігри на свіжому повітрі — футбол, волейбол, баскетбол тощо.

Головне, що ви можете всією сім’єю корисно проводити вільний час. 

Більше рухайтеся і будете здорові!

Перейти до вмісту