Skip to main content

«Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування». Перші підсумки.

Підбиваємо підсумки пріоритетного проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування», який реалізується в межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя «Ти як?» за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Метою проєкту було забезпечення доступу всім українцям до базової психологічної підтримки у рекордно стислі терміни, адже виклики війни впливають на ментальний стан кожного з нас. І це вдалося.

Вже сьогодні кожен пацієнт — і дорослий, і дитина — мають змогу отримати послуги з ментального здоровʼя на «первинці» — тобто у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. 

Задля цього МОЗ ініціювало включення до Програми медичних гарантій (безоплатних послуг для населення) пакету «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» та забезпечило збільшення кількості фахівців, які можуть фахово надати таку допомогу. 

Нині 865 медзакладів по всій країні уклали відповідний контракт з Національною службою здоров’я України, а понад 70 000 фахівців пройшли спеціальне навчання за програмою mhGAP, розробленою ВООЗ і реалізованою у понад 100 країнах світу.

Програма навчає лікарів надавати допомогу пацієнтам із депресією, тривогою, гострою реакцією на стрес, а також виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.

Станом на сьогодні вже понад 114 000 пацієнтів отримали послуги в межах згаданого пакета, з них більше ніж 18 000 — діти.

Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. 

Завдяки зробленим крокам зараз люди у всіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря, — зазначає міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. —  Адже будь-кому, а тим паче людині, яка відчуває погіршення психоемоційного стану, найлегше звернутися до свого сімейного лікаря. Бо це людина, яка поруч і яка вже знайома.

Наступний етап роботи МОЗ — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів. 

Знайти лікаря, який надає таку підтримку, та найближчий до вас законтрактований НСЗУ медзаклад можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ (https://bit.ly/40zPlA1) або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ — 16-77.

Перейти до вмісту